RECOMANACIONS AL CERCAR:
‘OLIS ESSENCIALS’ <=> ‘OLI ESSENCIAL’
‘PA DE MOTLLE’ <=> ‘PA DE MOTLLE’
‘OLI ESENCIAL’ <=> ‘OLI ESENCIAL PRANAROM’
* El resultat pot incloure també productes / fabricants que contenen paraules que s'assemblen a les que està buscant, encara que no coincideixin exactament.
Però, quina és la diferència entre dieta vegetariana, vegana i flexitariana?
El terme vegetarià és genèric i inclou diverses modalitats de dieta en funció de si les persones realment només mengen aliments d'origen vegetal, dieta vegana, o els combinen amb lactis i/o ous. i la dieta flexitariana la segueixen aquelles persones que també prenen peix blau algun dia a la setmana o al mes i fins i tot algunes mengen esporàdicament algun producte com la carn. Aquest darrer cas és el més habitual i el que més seguidors està sumant darrerament a causa de la tendència de reduir el consum de carn, ja sigui per motius de salut o per motiu de sostenibilitat mediambiental.
En qualsevol cas, tots i cadascun de nosaltres, hauríem de tenir l'oportunitat de menjar nutricionalment de forma adequada i gaudint de la que sigui la nostra elecció. per naturalesa som animals omnívors i el nostre sistema digestiu està dissenyat per menjar diferents tipus d'aliments, és més, cal prendre una gran varietat d'aliments per obtenir tots els nutrients que el nostre organisme necessita. Això adquireix més importància quan la persona limita o ha de limitar de la seva dieta algun grup d'aliments, com passa en el cas del vegetarianisme. A l'edat adulta hem d'aportar nutrients per mantenir la nostra fisiologia, salut i benestar, ia la infància i l'adolescència, que són etapes clau de creixement, desenvolupament i consolidació de la salut futura, és molt important que l'alimentació sigui un pilar ben sòlid . les dietes vegetarianes i veganes ben estructurades, equilibrades i suplementades adequadament, són opcions saludables tant en adults com també en nens. En qualsevol grup d'edat s'ha de procurar una àmplia varietat de tots els grups d'aliments vegetals, des de les verdures i les fruites, fins a la fruita seca, les llavors, els llegums, els bolets i fins i tot algunes algues i els cereals integrals, i aportar els suplements que realment es necessiten.
Sabem que en el context de dieta vegetariana i vegana es poden produir algunes mancances, per la qual cosa l'ús de la suplementació nutricional és important per evitar-les. Actualment, hi ha consens en el fet que la dieta vegana pot ser apropiada, en general, per a una nutrició adequada sempre que s'utilitzin alguns suplements com, per exemple, el de vitamina B12 i d'altres si es considera necessari. Aquest bon ús de suplements, o més ben dit, de complements alimentaris, és un aliat per a un bon estat de salut de qualsevol vegetarià.
En quins complements alimentaris hem de pensar per a les persones vegetarianes?
S'ha de suplementar sempre. Cap vegetal o aliment enriquit no té quantitats significatives de vitamina B12 i ni tan sols els productes fermentats que té alguna cosa més, no aporten una quantitat suficient. també cal tenir en compte que les concentracions més baixes de ferro en dietes vegetarianes poden actuar sobre la mucosa gàstrica reduint la capacitat d'absorció de la vitamina B12 a través del factor intrínsec. A més, com que l'àcid fòlic és abundant a la dieta, si no hi ha una suplementació amb vitamina B12, el dèficit d'aquesta vitamina pot quedar emmascarat sense manifestació dels símptomes hematològics detectant-se el problema en fases més greus i fins i tot irreversibles amb l'aparició de símptomes neurològics. Per això les dietes veganes (i vegetarianes) s'han de suplementar sempre amb aquesta vitamina. Com que és hidrosoluble i s'elimina ràpidament, el més adequat és prendre un complement alimentari a base de cianocobalamina o hidroxicibalamina o metilcobalamina, via oral.
No sempre cal suplementar-ho. El ferro dels vegetals s'absorbeix una mica pitjor que el ferro que prové d'origen animal. Per això es recomana que les persones vegetarianes consumeixin gairebé el doble de la quantitat diària recomanada de ferro versus les recomanacions que es donen per a dieta omnívora.
Només algunes vegades cal suplementar-la. Tot i que la nostra font principal d'aquest nutrient és la pròpia producció de l'organisme gràcies a la incidència de la llum solar a la nostra pell, també hi ha aliments que la contenen, però sempre són aliments d'origen animal com el peix, el fetge o alguns lactis. Per tant, per a alguns adults, i sobretot en els mesos amb menys exposició a la llum solar, pot ser necessari prendre un complement. En aquest cas, com que la vitamina D és liposoluble i es pot acumular al fetge, les dosis, siguin de colecalciferol o d'ergocalciferol, es pot ajustar a preses setmanals, quinzenals o mensuals, segons el cas.
La suplementació pot ser necessària amb àcids grassos omega 3 de cadena llarga. En aquest cas, encara que la dieta vegetariana d'un adult pot ser correcta quant a contingut global d'omega 3 i fins i tot aportar més que les d'algunes persones omnívores, resulta impossible arribar a dosis diàries recomanades dels àcids grassos omega 3 de cadena llarga sol amb els aliments. El nostre cos té certa capacitat de produir-los a partir de l'àcid gras essencial, l'àcid alfa-linolèic, però és molt reduïda i poc efectiva, ja que està en competència amb la producció d'altres molècules a partir dels greixos omega 6 que són molt més abundants a la dieta. els adults, en general, hauríem de prendre uns 250 mg d'EPA+ DHA al dia, i aquests són principalment presents en aliments d'origen animal com el peix blau.
Les seves funcions al sistema nerviós són primordials, per això, encara que no siguin considerats nutrients essencials, són realment importants per a la salut. per això, en els adults vegans és interessant augmentar la ingesta d'omega 3 de cadena llarga a través de suplements que han de ser de microalgues amb l'objectiu de mantenir una bona salut cognitiva, neurològica i visual.
En el cas del calci no hi sol haver cap problema, ja que la seva biodisponibilitat és del 50-60% en verdures com el Kale, les cols de Brussel·les o el bròquil, mentre que és del 30-35% per a la llet de vaca, el formatge o el tofu enriquit. per això el calci no és un problema en aquest tipus de dietes, encara que en les dones adultes en època perimenopàusica es pugui valorar individualment si cal un suplement.
*Foto wikipedia.
Quan visiteu qualsevol lloc web, el mateix podria obtenir o guardar informació al vostre navegador, generalment mitjançant l'ús de cookies. Aquesta informació pot ser sobre vostè, les preferències o el dispositiu, i s'usa principalment perquè el lloc funcioni segons el que s'esperava. En general, la informació no l'identifica directament, però us pot proporcionar una experiència web més personalitzada. Ja que respectem el vostre dret a la privadesa, podeu escollir no permetre'ns utilitzar certes cookies. Feu clic a les capçaleres de cada categoria per saber-ne més i canviar les nostres configuracions predeterminades. No obstant això, el bloqueig d'alguns tipus de galetes pot afectar la vostra experiència en el lloc i els serveis que podem oferir.
[Política de cookies] [Més informació]Aquestes cookies són necessàries perquè el lloc web funcioni i no es poden desactivar als nostres sistemes. Usualment estan configurades per respondre a accions fetes per vostè per rebre serveis, com ara ajustar les seves preferències de privadesa, iniciar sessió al lloc, o omplir formularis. Podeu configurar el vostre navegador per bloquejar o alertar la presència d'aquestes galetes, però algunes parts del lloc web no funcionaran. Aquestes galetes no guarden cap informació personal identificable.
Aquestes cookies ens permeten comptar les visites i fonts de circulació per poder mesurar i millorar l'exercici del nostre lloc. Ens ajuden a saber quines pàgines són les més o menys populars, i veure quantes persones visiten el lloc. Tota la informació que recullen aquestes galetes és agregada i, per tant, anònima. Si no permet aquestes galetes no sabrem quan va visitar el nostre lloc, i per tant no podrem saber quan el va visitar.
Aquestes galetes permeten que el lloc ofereixi una millor funcionalitat i personalització. Poden ser establertes per nosaltres o per terceres parts els serveis de les quals hem afegit a les nostres pàgines. Si no permet aquestes cookies, alguns dels nostres serveis no funcionaran correctament. També permet l'emmagatzematge relacionat amb la seguretat, com ara la funcionalitat d'autenticació, la prevenció del frau i una altra protecció de l'usuari.
Aquestes cookies poden estar a tot el lloc web, col·locades pels nostres socis publicitaris. Aquests negocis poden utilitzar-les per crear un perfil dels vostres interessos i mostrar-vos anuncis rellevants en altres llocs. No emmagatzemen informació personal directament, sinó que es basen en la identificació única del vostre navegador i dispositiu d'accés a Internet. Si no permet aquestes galetes, tindrà menys publicitat dirigida.
Aquestes galetes estan configurades per una sèrie de serveis de xarxes socials que hem afegit al lloc per permetre compartir el nostre contingut amb els seus amics i xarxes. Són capaços de fer seguiment al vostre navegador a través d'altres llocs i crear un perfil dels seus interessos. Això podrà modificar el contingut i els missatges que trobeu en altres pàgines web que visiteu. Si no permet aquestes galetes no podrà veure o utilitzar aquestes eines per compartir.