Cistella: 0,00€
Isuu Mastodon
 • info@bio-farma.es
 • Transport gratuït a partir de 36,30€ Espanya
Cistella: 0,00€

SIBO: Causes, Símptomes, Diagnòstic i Tractament

El SIBO és un excés de bacteris a l'intestí prim, causat per cirurgia o malaltia, amb símptomes com a pèrdua de gana i diarrea. Es diagnostica amb proves d'alè o cultiu intestinal.

SIBO: Causes, Símptomes, Diagnòstic i Tractament SIBO: Causes, Símptomes, Diagnòstic i Tractament

Què és el SIBO?

El Sobrecreixement Bacterià a l'Intestí Prim (conegut com SIBO per les sigles en anglès) passa quan hi ha un augment anormal en la quantitat total de bacteris a l'intestí prim, especialment dels tipus de bacteris que normalment no es troben en aquesta part del sistema digestiu. Aquesta afecció també pot ser anomenada síndrome de la nansa cega.

El creixement excessiu de bacteris a l'intestí prim sol passar quan certes circumstàncies, com una cirurgia o una malaltia, alenteixen el moviment dels aliments i les deixalles al llarg del tracte digestiu, creant un ambient propici per a la proliferació de bacteris. L'excés de bacteris sovint s'associa amb símptomes de diarrea i pot donar lloc a la pèrdua de pes i la malnutrició.

Tot i que el creixement excessiu de bacteris a l'intestí prim sovint es presenta com una complicació després d'una cirurgia abdominal, també pot estar relacionat amb problemes estructurals i certes malalties. En alguns casos, pot ser necessari fer una intervenció quirúrgica per abordar aquest problema, però el tractament més comú implica l'ús d'antibiòtics.

 

Quins són els símptomes del SIBO?

Els signes i símptomes de creixement excessiu de bacteris a l'intestí prim sovint inclouen:

 • Pèrdua de la gana

 • Dolor abdominal

 • Nàusees

 • Inflor

 • Sensació incòmoda de sacietat després de dinar

 • Diarrea

 • Pèrdua de pes involuntària

 • Malnutrició

 

Quan he de consultar el metge per saber si tinc SIBO?

La distensió, les nàusees i la diarrea són signes i símptomes de molts problemes intestinals. Consulta el teu metge per a una avaluació completa, especialment si has tingut una cirurgia abdominal, si tens el següent:

 • Diarrea persistent

 • Pèrdua de pes ràpida i involuntària

 • Dolor abdominal que dura més d´uns pocs dies

Si tens dolor abdominal greu, cerca atenció mèdica immediata.

 

Quines són les causes del SIBO?

El creixement excessiu de bacteris a l'intestí prim (SIBO) pot ser causa del següent:

 • Complicacions de la cirurgia abdominal, inclòs el bypass gàstric per a l'obesitat i la gastrectomia per tractar les úlceres pèptiques i el càncer d'estómac

 • Problemes estructurals dins i al voltant de l'intestí prim, inclòs el teixit cicatricial (adherències intestinals) que poden embolicar l'exterior de l'intestí prim, i bosses voluminoses de teixit que sobresurten a través de la paret de l'intestí prim (diverticulosi intestinal)

 • Certes afeccions mèdiques, incloses la malaltia de Crohn, l'enteritis per radiació, l'esclerodèrmia, la malaltia celíaca, la diabetis o altres afeccions que poden retardar el moviment (motilitat) dels aliments i els productes de rebuig a través de l'intestí prim.

 

Com es desenvolupa el sobrecreixement bacterià a l'intestí prim?

L'intestí prim, que constitueix la secció més extensa del sistema digestiu, té una longitud aproximada de 6,1 metres. En aquesta part del sistema digestiu, els aliments es combinen amb els sucs digestius i els seus nutrients s'absorbeixen al torrent sanguini.

A diferència de l'intestí gruixut o còlon, l'intestí prim generalment alberga relativament pocs bacteris. Això és degut a la velocitat amb què els continguts avancen a través d'ell ia la presència de bilis. No obstant això, quan es produeix un creixement excessiu de bacteris a l'intestí prim, els aliments que queden atrapats en aquesta secció es converteixen en un entorn ideal per al desenvolupament de bacteris. Aquests bacteris poden generar toxines i obstaculitzar l'absorció de nutrients. A més, els subproductes de la descomposició bacteriana dels aliments poden desencadenar episodis de diarrea.

 

Quins són els factors de risc de patir SIBO?

Els factors que augmenten el risc de creixement excessiu de bacteris a l'intestí prim inclouen:

 • Cirurgia gàstrica per tractar l'obesitat o les úlceres

 • Un defecte estructural a l'intestí prim

 • Una lesió a l'intestí prim

 • Una via de pas anormal (fístula) entre dos segments de l'intestí

 • Malaltia de Crohn, limfoma intestinal o esclerodèrmia que compromet l'intestí prim

 • Antecedents de radioteràpia a l'abdomen

 • Diabetis

 • Diverticulosi a l'intestí prim

 • Adherències causades per una cirurgia abdominal prèvia

 

Quines complicacions pot produir el SIBO?

El sobrecreixement bacterià a l'intestí prim pot generar una sèrie de problemes que inclouen:

 1. Dificultats en l'absorció de nutrients: Els greixos, els carbohidrats i les proteïnes no s'absorbeixen adequadament a causa de la descomposició de les sals biliars, que normalment es requereixen per a la digestió dels greixos. Això condueix a una digestió ineficient dels greixos i resulta en episodis de diarrea. A més, els productes generats per l'activitat bacteriana poden fer malbé la mucosa intestinal, disminuint l'absorció de carbohidrats i proteïnes.

 2. Competència pels nutrients: Els bacteris poden competir pels nutrients disponibles a l'intestí prim. A més, els subproductes de la descomposició bacteriana dels aliments atrapats en aquesta àrea poden desencadenar episodis de diarrea. Aquests efectes combinats del sobrecreixement bacterià contribueixen a l'aparició de diarrea, malnutrició i pèrdua de pes.

 3. Dèficit de vitamines: A causa de l'absorció incompleta de greixos, el cos no pot absorbir completament les vitamines liposolubles A, D, E i K. Els bacteris a l'intestí prim sintetitzen i utilitzen la vitamina B-12, que és essencial per al funcionament normal del sistema nerviós, la producció de cèl·lules sanguínies i l'ADN. El sobrecreixement bacterià pot resultar en una deficiència de B-12, que es pot manifestar com a debilitat, fatiga, formigueig a mans i peus, i, en casos avançats, confusió mental. El dany al sistema nerviós central a causa de la manca de B-12 pot ser irreversible.

 4. Debilitament dels ossos (osteoporosi): Amb el temps, el dany a l'intestí causat pel creixement bacterià anormal pot portar a una absorció inadequada de calci, cosa que eventualment pot resultar en malalties òssies com l'osteoporosi.

 5. Formació de càlculs renals: La deficient absorció de calci també pot augmentar el risc de desenvolupar càlculs renals en una etapa posterior a causa de l'acumulació de minerals als ronyons.

 

Com es diagnostica el SIBO?

Per diagnosticar el sobrecreixement bacterià de l'intestí prim (SIBO, per les sigles en anglès), és possible que se't facin proves per comprovar si hi ha un sobrecreixement bacterià a l'intestí prim, una mala absorció de greixos o altres problemes que puguin estar causant els teus símptomes o contribuint-hi. Les proves comunes inclouen:

 • Prova d'alè. Aquest tipus de prova no invasiva mesura la quantitat d'hidrogen o metà que s'exhala després de beure una barreja de glucosa i aigua. Un ràpid augment de l'hidrogen o del metà exhalat pot indicar un creixement excessiu dels bacteris a l'intestí prim. Tot i que està àmpliament disponible, la prova d'alè és menys específica que altres tipus de proves per diagnosticar el sobrecreixement bacterià.

 • Aspirat de l'intestí prim i cultiu de líquids. Aquesta és actualment la prova estàndard principal per al sobrecreixement bacterià. Per obtenir la mostra del líquid, els metges passen un tub llarg i flexible (endoscopi) per la gola ia través del tub digestiu superior fins a arribar a l'intestí prim. S'extreu una mostra del líquid intestinal i després se l'analitza en un laboratori per veure si hi ha creixement de bacteris.

A més d'aquests exàmens, el metge et pot recomanar una anàlisi de sang per buscar la deficiència de vitamines o una avaluació de la femta per comprovar la malabsorció de greix. En alguns casos, el metge pot recomanar proves d'imatge, com ara radiografies, tomografia computaritzada o ressonància magnètica per buscar anomalies estructurals de l'intestí.

 

Quin és el tractament del SIBO?

Sempre que sigui possible, els metges tracten el creixement excessiu de bacteris a l'intestí prim tractant el problema subjacent, per exemple, reparant quirúrgicament una nansa postoperatòria, una constricció o una fístula. Però la nansa no sempre es pot revertir. En aquest cas, el tractament se centra a corregir les deficiències nutricionals i eliminar el creixement excessiu de bacteris.

1. Teràpia amb antibiòtics

A la majoria de les persones, la manera inicial de tractar el sobrecreixement bacterià és amb antibiòtics. Els metges poden començar aquest tractament si els teus símptomes i els teus antecedents mèdics suggereixen emfàticament que aquesta és la causa, fins i tot quan els resultats de les proves no són concloents o si no es va fer cap prova. Es poden fer proves si el tractament amb antibiòtics no és eficaç.

Un tractament curt amb antibiòtics sovint redueix significativament el nombre de bacteris anormals. Però els bacteris poden reaparèixer quan se suspèn l'administració de l'antibiòtic, per tant, és possible que el tractament hagi de ser a llarg termini. Algunes persones amb una aza a l'intestí prim poden passar llargs períodes sense necessitar antibiòtics, mentre que altres poden necessitar regularment.

Els metges també poden alternar entre diferents antibiòtics per ajudar a prevenir la resistència bacteriana. Els antibiòtics eliminen la majoria dels bacteris intestinals, tant normals com anormals. Com a resultat, els antibiòtics poden causar alguns dels problemes que estan tractant de solucionar, inclosa la diarrea. Alternar entre diferents fàrmacs pot ajudar a evitar aquest problema.

2. Després de la remissió, SIBO pot reaparèixer. Se suggereixen algunes opcions per mantenir la remissió: medicaments promotors de la motilitat intestinal (ja que la motilitat és un determinant del flux i l'estasi de l'intestí); dieta baixa a FODMAP : fins ara, no hi ha cap estudi que comprovi els efectes d'aquest tipus de dieta a SIBO, no obstant, les intoleràncies a sacàrids són freqüents SIBO, i teòricament, una dieta baixa en aliments fermentables disminueix la probabilitat de sobrecreixement bacterià per un ambient menys favorable.

Per tant, a nivell dietètic, sembla l'opció més raonable per mantenir la remissió de SIBO aconseguida amb la dieta.

FODMAP són les sigles o acrònim en anglès d'oligosacàrids, disacàrids, monosacàrids i poliols fermentables.

La dieta baixa a FODMAPs insta a portar una alimentació sense aquests compostos, és a dir, en realitat és una dieta lliure d'aliments FODMAP o sense.

Aquestes substàncies fermentables són hidrats de carboni simples o complexos que es troben als aliments, encara que no tots els hidrats de carboni o sucres són fermentables i es categoritzen dins del llistat FODMAP.

 

Quin tipus de dieta em podria ajudar per millorar el SIBO?

Quins són els aliments que és millor evitar o reduir en una dieta baixa a FODMAPs?

En una dieta baixa a FODMAPs, és recomanable limitar certs vegetals que tendeixen a causar malestar, com: carxofes, espàrrecs, col, coliflor, cols de Brussel·les, bròquil, all, porros, ceba, pèsols, mongetes tendres, fonoll, remolatxa, i altres varietats de fongs.

Dins aquesta categoria de carbohidrats fermentables que cal evitar s'inclouen:

 1. Fructosa : Es troba en fruites, mel i xarops.
 2. Lactosa : Present en productes lactis com llet, formatge i iogurt.
 3. Fructans : Es troben en blat, all, ceba, carxofes, pèsols, espàrrecs, porros, xicoira i aliments amb fibra inulina.
 4. Galactans En llegums (incloent soja).
 5. Poliols : Presents en edulcorants com la isomaltosa, manitol, sorbitol, xilitol, així com en fruites d'os com alvocat, albercocs, cireres, nectarines, préssecs, prunes, entre d'altres.

 

Aquests sucres poden causar un augment en la quantitat d'aigua a l'intestí a causa de l'osmosi, poden no ser digerits adequadament o no ser absorbits eficientment, cosa que pot alimentar el creixement excessiu de bacteris a la microbiota intestinal que els fermenten. Quan això passa, poden sorgir molèsties com diarrea, restrenyiment, gasos, inflor abdominal i dolor abdominal. Si experimentes algun d'aquests símptomes, una dieta baixa a FODMAP pot ajudar-te a reduir-los. Aquesta dieta és especialment beneficiosa per a persones amb síndrome de còlon irritable i malalties inflamatòries intestinals com la malaltia de Crohn.

En una dieta baixa a FODMAPs, també es recomana limitar la ingesta de fibra en la mesura del possible. La fibra, que es troba, per exemple, als cereals integrals, és una substància no digerible que pot causar símptomes similars.

A més, s'aconsella reduir la ingestió de productes que contenen gluten, encara que no cal ser extremadament estricte en aquest punt, ja que eliminar el blat ja suposa una disminució significativa en la quantitat de gluten a la dieta.

 

Quins aliments són adequats en una dieta baixa a FODMAPs?

Quan segueixes una dieta baixa a FODMAPs, és recomanable triar cereals sense gluten o aquells amb nivells baixos de gluten. Els cereals més apropiats en aquesta dieta són:

 • Espelta.
 • Arròs.
 • Civada (assegura't que sigui certificada sense gluten).
 • Creïlla.
 • Mill.
 • Teff.
 • Sorgo.
 • Quinoa.
 • Tapioca.
 • Yuca.
 • Blat sarraí.
 • Amarant.

 

Pel que fa a les verdures, es recomana començar consumint cuites. Quan les toleres bé, pots introduir gradualment verdures crues com a guarnicions en els teus menjars.

Les fruites recomanades a la dieta baixa a FODMAPs inclouen:

 • Plàtan
 • Llimona
 • Maduixes
 • Mandarina
 • Taronja
 • Meló
 • Papaia
 • Nabius
 • Gerds
 • Kiwi
 • Maracuià
 • Pinya
 • Raïm
 • Coco

 

En aquesta dieta pots consumir carn, peix i ous sense restriccions. Pel que fa als fruits secs com ametlles, avellanes i nous, és important tastar-los individualment per avaluar la teva tolerància personal, i s'ha de consumir amb moderació.

A més, pots incloure petites quantitats de lactis sense lactosa o baixos en lactosa a la teva dieta.

Pel que fa a les verdures i fruites riques a FODMAPs, es recomana limitar-ne el consum a una petita porció de la mida d'una pilota de tennis. Menjar aquestes petites porcions dues vegades al dia sol ser millor tolerat que consumir una quantitat més gran en un sol àpat.

Si experimentes restrenyiment durant les setmanes en què segueixes la dieta, pots introduir la civada, que és baixa a FODMAPs però rica en fibra. A més a més, és important augmentar la ingesta d'aigua per millorar la digestió.

3. SIBO sol ser una malaltia secundària a una altra, i mentre no se n'elimini la causa, la reaparició de SIBO té una alta probabilitat. Tot i això, moltes vegades és impossible eliminar la causa primària. Aquí, entren en joc els probiòtics, prebiòtics i/o simbiòtics amb l'objectiu de substituir la microbiota ?dolenta? per la ?bona?. Un estudi recent mostra que la suplementació amb probiòtics pot reduir el sobrecreixement bacterià, reduir les concentracions d'hidrogen i alleujar el dolor abdominal.

4. Recentment s'ha dut a terme un estudi prospectiu, aleatoritzat i unicèntric amb pacients amb SII (Síndrome de l'Intestí Irriable) positius a SIBO procedents de la Unitat Andalusa de Trastorn Funcional Digestiu (TFD) per tal de millorar la qualitat de vida de els pacients.

El grup de control va dur a terme una dieta baixa a FODMAPS.

El grup d'intervenció va combinar l'ús de suplements a partir de ceps específics de Reishi i Melena de lleó, així com Shiitake i Pleurotus.

En aquest estudi es van recollir dades analítiques i el perfil nutricional, test d'alè i valoració nutricional completa Bio-Psico-Social.

 

Quins complements alimentaris em poden ajudar a millorar el SIBO?

Els complements aliments poden millorar les deficiències vitamíniques, reduir el dolor intestinal i ajudar amb l'augment de pes:

 • Suplements nutricionals. Les persones amb creixement excessiu de bacteris a l'intestí prim poden necessitar injeccions intramusculars de vitamina B-12, així com vitamines orals, i suplements de calci i ferro.


Fonts:

https://www.mayoclinic.org/es/diseases-conditions/small-intestinal-bacterial-overgrowth/diagnosis-treatment/drc-20370172

https://www.mayoclinic.org/es/diseases-conditions/small-intestinal-bacterial-overgrowth/symptoms-causes/syc-20370168

https://www.endocrino.cat/ca/

https://hifasdaterra.com/

https://www.centrojuliafarre.es/dieta-fodmap/


Productes relacionats


MARGAN SIBOSAN 30 Caps

Preu: 36,50€

CFN SIBO EXIT FS 250 ML

Preu: 19,50€

CFN Sibo Exit 100 ml

Preu: 10,50€

Opinions de SIBO: Causes, Símptomes, Diagnòstic i TractamentArticles del Blog relacionats


 
En fer clic a 'accepteu totes les cookies', accepteu que les cookies s’emmagatzemen al dispositiu per millorar la navegació del lloc, analitzar el seu ús i col·laborar amb els nostres estudis de màrqueting.
Configuració de Cookies
Acceptar totes les cookies

Centre de preferència de la privadesa

Quan visiteu qualsevol lloc web, el mateix podria obtenir o guardar informació al vostre navegador, generalment mitjançant l'ús de cookies. Aquesta informació pot ser sobre vostè, les preferències o el dispositiu, i s'usa principalment perquè el lloc funcioni segons el que s'esperava. En general, la informació no l'identifica directament, però us pot proporcionar una experiència web més personalitzada. Ja que respectem el vostre dret a la privadesa, podeu escollir no permetre'ns utilitzar certes cookies. Feu clic a les capçaleres de cada categoria per saber-ne més i canviar les nostres configuracions predeterminades. No obstant això, el bloqueig d'alguns tipus de galetes pot afectar la vostra experiència en el lloc i els serveis que podem oferir.

[Política de cookies] [Més informació]

Permetre-les totes


Gestionar les preferències de consentiment

Galetes estrictament necessàries Actives sempre

Aquestes cookies són necessàries perquè el lloc web funcioni i no es poden desactivar als nostres sistemes. Usualment estan configurades per respondre a accions fetes per vostè per rebre serveis, com ara ajustar les seves preferències de privadesa, iniciar sessió al lloc, o omplir formularis. Podeu configurar el vostre navegador per bloquejar o alertar la presència d'aquestes galetes, però algunes parts del lloc web no funcionaran. Aquestes galetes no guarden cap informació personal identificable.

Cookies de Rendiment

Aquestes cookies ens permeten comptar les visites i fonts de circulació per poder mesurar i millorar l'exercici del nostre lloc. Ens ajuden a saber quines pàgines són les més o menys populars, i veure quantes persones visiten el lloc. Tota la informació que recullen aquestes galetes és agregada i, per tant, anònima. Si no permet aquestes galetes no sabrem quan va visitar el nostre lloc, i per tant no podrem saber quan el va visitar.

Galetes de Funcionalitat

Aquestes galetes permeten que el lloc ofereixi una millor funcionalitat i personalització. Poden ser establertes per nosaltres o per terceres parts els serveis de les quals hem afegit a les nostres pàgines. Si no permet aquestes cookies, alguns dels nostres serveis no funcionaran correctament. També permet l'emmagatzematge relacionat amb la seguretat, com ara la funcionalitat d'autenticació, la prevenció del frau i una altra protecció de l'usuari.

Cookies dirigides

Aquestes cookies poden estar a tot el lloc web, col·locades pels nostres socis publicitaris. Aquests negocis poden utilitzar-les per crear un perfil dels vostres interessos i mostrar-vos anuncis rellevants en altres llocs. No emmagatzemen informació personal directament, sinó que es basen en la identificació única del vostre navegador i dispositiu d'accés a Internet. Si no permet aquestes galetes, tindrà menys publicitat dirigida.

Galetes de xarxes socials

Aquestes galetes estan configurades per una sèrie de serveis de xarxes socials que hem afegit al lloc per permetre compartir el nostre contingut amb els seus amics i xarxes. Són capaços de fer seguiment al vostre navegador a través d'altres llocs i crear un perfil dels seus interessos. Això podrà modificar el contingut i els missatges que trobeu en altres pàgines web que visiteu. Si no permet aquestes galetes no podrà veure o utilitzar aquestes eines per compartir.


Confirmar les meves preferències

wait