Cistella: 0,00€
X Isuu Mastodon Tiktok
 • info@bio-farma.es
 • Transport gratuït a partir de 36,30€ Espanya
Cistella: 0,00€

Dermatitis atòpica més comú en nadons i nens

La dermatitis atòpica és una inflamació crònica i recurrent de la pell, més comú en bebès i nens. Els símptomes inclouen envermelliment, sequedat i picor intensa. Per tenir cura de la pell atòpica, es recomana utilitzar emol·lients, evitar irritants i mantenir la pell hidratada. Els brots poden provocar butllofes i crostes, i per alleujar la picor, es poden fer servir cremes tòpiques i antihistamínics.

Dermatitis atòpica més comú en nadons i nens Dermatitis atòpica més comú en nadons i nens

T'ho llegim per tu


Què és la dermatitis atòpica i per què es produeix?

La dermatitis atòpica o pell atòpica és una malaltia de la pell que es caracteritza per ser una inflamació crònica i recurrent. És més comú a la infància, però també pot afectar adolescents i adults. Aquesta afecció provoca que la pell estigui seca i presenta més sensibilitat i irritabilitat a causa de diversos factors tant interns com externs.

La causa exacta de la dermatitis atòpica no es comprèn completament, però es creu que té un component genètic i també està relacionada amb una resposta immunitària alterada a la pell. Les persones amb aquesta afecció tenen una probabilitat més gran de tenir antecedents familiars d'al·lèrgies, com asma o rinitis al·lèrgica.

Els desencadenants externs, com el clima sec, l'exposició a al·lèrgens (com pol·len, àcars de la pols o pèl de mascotes) i certs irritants en productes per a la cura de la pell, poden agreujar els símptomes de la dermatitis atòpica. A més, factors interns com l'estrès, les infeccions i els canvis hormonals també poden tenir un paper en el desenvolupament i l'empitjorament d'aquesta malaltia.

Els símptomes típics de la dermatitis atòpica inclouen envermelliment, sequedat, picor intensa i l'aparició de pegats escamosos a la pell. Les àrees més comunes afectades solen ser els plecs dels colzes i els genolls, el coll, les nines i els turmells.

Quines són les causes de la pell atòpica?

La dermatitis atòpica és una complexa afecció de la pell que resulta duna combinació de factors genètics, immunològics i ambientals . Quan la barrera natural de la pell es troba alterada, es torna més permeable a al·lèrgens, cosa que provoca una reacció inflamatòria per part del sistema immunològic.

La predisposició genètica és el factor principal que causa aquesta afecció cutània i sovint es veu influenciada per antecedents familiars de dermatitis atòpica o altres al·lèrgies. A més dels factors genètics, hi ha altres factors tant interns com externs que poden afectar l'aparició i la gravetat de la malaltia.

Entre els factors externs que influeixen en els símptomes de la dermatitis atòpica, el clima té un paper important. Durant l'hivern, les temperatures baixes poden augmentar la irritabilitat de la pell, per la qual cosa és crucial mantenir una cura constant de la pell en aquesta època de l'any. D'altra banda, la calor també pot ser perjudicial, ja que augmenta la sudoració i pot alterar el pH de la pell, cosa que afavoreix l'aparició d'irritació i de picor. Així mateix, els canvis a la flora bacteriana de la pell a causa d'aquestes condicions poden empitjorar la situació.

Brots d'èczema a la pell

D'acord amb el Servei de Dermatologia de l'Hospital del Mar, els èczemes són alteracions a la pell que es manifesten mitjançant una inflamació cutània. Aquesta afecció es caracteritza per presentar una combinació d'envermelliment, protuberàncies o lesions elevades i, de vegades, l'aparició de petites butllofes o descamació.

La dermatitis atòpica és el tipus d'èczema més comú, segons la informació proporcionada per la Fundació de Ciències del Medicament i Productes Sanitaris. L'Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venereologia destaca que fins a una quarta part de les persones que experimenten dermatitis atòpica durant la seva infància desenvolupen èczemes a les mans en diferents graus al llarg de la seva vida adulta.

Com saber si tinc pell atòpica?

És fonamental que qualsevol alteració inusual que aparegui a la nostra pell sigui avaluada per un dermatòleg. Aquest especialista analitzarà el tipus de pell, detectarà possibles afeccions cutànies i oferirà solucions adequades.

És important estar alerta davant de qualsevol canvi o aspecte diferent a la pell i mantenir-la ben cuidada amb productes que la nodreixin, especialment adaptats al nostre tipus de pell.

Característiques de la pell atòpica

La pell atòpica es caracteritza per mostrar símptomes com inflamació, envermelliment, picor, fragilitat i sensibilitat. Aquests símptomes sorgeixen a causa de la manca d'hidratació i/o greix a la pell, cosa que la fa més seca del que és habitual i propensa a irritar-se.

Perquè es produeix dermatitis atòpica en nadons?

La pell de nadons i nens és diferent de la dels adults a causa de característiques específiques. La seva barrera cutània és més prima, i produeixen menys sèu i suor, cosa que els fa particularment sensibles a problemes a la pell.

Els antecedents familiars són el factor principal de risc per desenvolupar dermatitis atòpica. Si un dels pares té aquesta afecció, el risc que un nadó la desenvolupi s'incrementa en 1,5 vegades, mentre que si tots dos pares la pateixen, el risc es multiplica de 3 a 5 vegades.

Altres factors de risc que poden desencadenar l'atòpia són el mal funcionament del sistema immunitari, especialment a les immunoglobulines E i G, alteracions a la microflora bacteriana intestinal i una dieta rica en sucres i àcids grassos poliinsaturats.

Així mateix, factors ambientals també influeixen en laparició de pell atòpica. Viure en entorns urbans industrialitzats, regions amb baixa exposició a la llum ultraviolada o condicions climàtiques seques poden tenir un impacte a la incidència d'aquesta afecció cutània.

Símptomes de la pell atòpica en nadons i nens

En general, la pell atòpica es manifesta amb una intensa i incontrolable picor i la presència de lesions eccematoses que poden aparèixer a qualsevol part del cos.

Quan la dermatitis atòpica es presenta en nadons lactants, les lesions cutànies solen ser més agudes i poden incloure envermelliment intens, inflor, raspadures, exsudat serós o crostes. Aquestes lesions es distribueixen en àrees com la cara, les galtes i el tronc, però no afecten la zona del bolquer.

A la infància, la dermatitis atòpica tendeix a tornar-se més localitzada i crònica, amb un envermelliment més pàl·lid, sequedat a la pell i engrossiment a causa del rascat repetitiu. Solen afectar especialment les àrees flexores, com els genolls i els colzes.

Aquests símptomes estan definits segons els criteris de Hanifin i Rajka, que són utilitzats per societats i grups mèdics, com ara l'Acadèmia Americana de Dermatologia. Per avaluar la gravetat de la dermatitis atòpica, els professionals mèdics solen fer servir l'escala SCORAD (Scoring index of Atopic Dermatitis).

Consells per cuidar la pell atòpica en nadons i nens

La cura de la pell atòpica en nadons i nens ha de ser personalitzada, i es recomana que un especialista avaluï cada cas. És essencial proporcionar a les famílies prou informació per alleujar els símptomes de l'atòpia i millorar la qualitat de vida.

Actualment, la dermatitis atòpica pot millorar per si sola i és tractable. El tractament s'enfoca a millorar la barrera cutània mitjançant la hidratació, alleujar la picor, reduir la inflamació, equilibrar la flora bacteriana de la pell, disminuir els brots i reduir el risc d'infeccions.

Alguns consells per a la cura de nadons i nens amb pell atòpica són:

 • Utilitzar emol·lients sense perfum una o dues vegades al dia: Aquests productes són fonamentals per a la prevenció i el tractament diari de la dermatitis atòpica. Ajuden a retenir la humitat a la pell, reduint la gravetat de les lesions i brots. Es recomana utilitzar emol·lients que continguin lípids estructurals com ceramides, urea, àcid làctic, entre d'altres, i aplicar-los després del bany.

 • Banys curts amb aigua tèbia : S'aconsellen banys breus de no més de 10 minuts amb aigua tèbia. Aquests banys proporcionen hidratació i netegen la pell de crostes, escates i irritants. Es recomana utilitzar netejadors corporals sense sabó, sense colorants ni perfums, i assecar la pell picant de mans amb una tovallola de teixit hipoalergènic abans d'aplicar l'emol·lient.

 • Triar roba de cotó o lli : Evitar materials sintètics i optar per peces de cotó o lli que siguin lleugeres i suaus per a la pell. És important eliminar les etiquetes de la roba que puguin fregar la pell. Rentar la roba amb detergents suaus especialment dissenyats per a nadons o nens amb pell atòpica.

 • Mantenir ambients nets : És crucial mantenir la casa lliure de pols o pèls d'animals. Mantenir una temperatura moderada i una humitat del 50% a l'ambient també pot ser beneficiós.

 • Considerar ingredients naturals Alguns tractaments tòpics amb corticosteroides, els més comuns, han de ser prescrits per un metge i requereixen seguiment. Cada cop hi ha més evidència que certs ingredients naturals, com l'arç groc, la calèndula, el comí negre, la Boswelia, el karité i l'oli de neem, poden tenir bons resultats per reparar la barrera cutània i alleujar els símptomes.

 • Restricció de certs aliments a la dieta : Limitar certs aliments només s'ha de fer quan les proves in vitro detectin intoleràncies específiques i s'ha d'avaluar si realment influeixen en l'evolució de la malaltia. Aquesta mesura és un tema controvertit i ha de ser supervisada per un especialista.

 

Quins factors poden empitjorar els símptomes de la dermatitis atòpica?

 • Al·lèrgies al pol·len, la floridura, els àcars de la pols o els animals
 • Refredats i aire sec a l'hivern
 • Refredats o la grip
 • Contacte amb materials irritants i químics
 • Contacte amb materials aspres com la llana
 • Pell resseca
 • Estrès emocional
 • Ressecament de la pell per prendre banys o dutxes freqüents o nedar amb molta freqüència
 • Refredar-se o acalorar-se massa, igual que canvis sobtats de temperatura
 • Perfums o tints agregats a les locions o sabons per a la pell

 

Quins canvis podem veure a la pell atòpica quan es produeix un brot?

 • Ampolles que supuren i formen crostes
 • Pell seca a tot el cos o zones de pell amb protuberàncies a la part de darrere dels braços i al capdavant de les cuixes
 • Secreció o sagnat de l'oïda
 • Zones de pell en carn viva pel rascat
 • Canvis en el color de la pell, com més o menys color respecte del to normal d'aquesta
 • Envermelliment o inflamació de la pell al voltant de les butllofes
 • Zones gruixudes o amb aparença de cuir, la qual cosa pot passar després de rascat o irritació prolongats
 • En nens menors de 2 anys, les lesions de pell comencen a la cara, el cuir cabellut, les mans i els peus. Amb freqüència, es tracta d'una erupció que produeix picor i butllofes que supuren o formen crostes.
 • En nens grans i adults, l'erupció s'observa més sovint a l'interior dels genolls i els colzes. També podeu aparèixer al coll, les mans i els peus.
 • En adults, l'erupció es pot limitar a les mans, parpelles o genitals.
 • Les erupcions es poden presentar a qualsevol part del cos durant un brot intens.
 • La picor intensa és comuna. Podeu començar fins i tot abans que aparegui l'erupció. La dermatitis atòpica sovint s'anomena "picazón que produeix erupció cutània", perquè la picor comença i després apareix l'erupció a la pell com a resultat del rascat.

 

Què podem fer per evitar que es grati l'erupció o la pell?

 1. Es pot utilitzar un humectant, una crema d'esteroides tòpica o altres medicaments receptats pel proveïdor d'atenció mèdica per controlar els símptomes i reduir la pruïja.

 2. És aconsellable prendre antihistamínics per via oral per alleujar la intensa picor.

 3. Mantenir les ungles ben retallades i considerar lús de guants suaus en dormir si la persona tendeix a gratar durant la nit.

 4. Cal mantenir la pell hidratada usant ungüents (com cera de petroli), cremes o locions de 2 a 3 vegades al dia. És important triar productes per a la pell que no continguin alcohol, fragàncies, tints o altres químics. Lús dun humidificador a la llar també pot ajudar a mantenir laire humit i beneficiar la pell.

 

Quins factors poden empitjorar els símptomes de la pell atòpica?

 • Aliments que puguin causar una reacció al·lèrgica en nens molt petits.
 • Materials irritants, com ara llana i lanolina.
 • Sabons o detergents forts, així com productes químics i dissolvents.
 • Canvis bruscos a la temperatura corporal i l'estrès, ja que poden causar sudoració i empitjorar la irritació.
 • Desencadenants que causen símptomes de lèrgia.

 

Què hem de tenir en compte a l'hora de banyar el nen o el nadó amb pell atòpica?

 • Cal limitar el temps en contacte amb l'aigua, optant per banys curts amb aigua fresca en comptes de banys perllongats amb aigua calenta.
 • És aconsellable utilitzar netejadors i gels de bany suaus per al cos en lloc de sabons regulars.
 • No ha de fregar ni assecar la pell amb massa força o durant molt de temps.
 • Es pot aplicar cremes lubricants, locions o ungüents a la pell mentre encara estigui mullada després del bany per ajudar a retenir la humitat a la pell i mantenir-la hidratada.

 1. Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venereologia. Guia per a pacients amb dermatitis atòpica.
 2. Frazier, W. and N. Bhardwaj. Atopic Dermatitis: Diagnosi and Treatment. Physician. 2020;101(10):590-598.
 3. Fundació de Ciències del Medicament i Productes Sanitaris. Dermatitis Atòpica: del diagnòstic a definir una ruta assistencial. Feb, 2019.
 4. Kim, J. et al. Pathophysiology of atopic dermatitis: Clinical implications. Allergy Asthma Proc. 2019 Mar; 40(2): 84?92.
 5. Moreno Giménez, JC Dermatitis atòpica. Alergol Immunol Clin 2000;15:279-295.
 6. Servei de Dermatologia de l'Hospital del Mar. Eccema.
 7. Silverberg, JI et al. Atopic dermatitis in the pediatric population: A cross-sectional, international epidemiologic study. Ann Allergy Asthma Immunol 126 (2021) 417-428.
 8. Torres, T. et al. Update on Atopic Dermatitis. Acta Med Port 2019 Set;32(9):606?613.
 9. https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/000853.htm

 

Foto: Wikipedia: https://ca.wikipedia.org/wiki/Dermatitis_at%C3%B3pica


Productes relacionats


Opinions de Dermatitis atòpica més comú en nadons i nens


Fabricants / Laboratoris RelacionatsArticles del Blog relacionats


 
En fer clic a 'accepteu totes les cookies', accepteu que les cookies s’emmagatzemen al dispositiu per millorar la navegació del lloc, analitzar el seu ús i col·laborar amb els nostres estudis de màrqueting.
Configuració de Cookies
Acceptar totes les cookies

Centre de preferència de la privadesa

Quan visiteu qualsevol lloc web, el mateix podria obtenir o guardar informació al vostre navegador, generalment mitjançant l'ús de cookies. Aquesta informació pot ser sobre vostè, les preferències o el dispositiu, i s'usa principalment perquè el lloc funcioni segons el que s'esperava. En general, la informació no l'identifica directament, però us pot proporcionar una experiència web més personalitzada. Ja que respectem el vostre dret a la privadesa, podeu escollir no permetre'ns utilitzar certes cookies. Feu clic a les capçaleres de cada categoria per saber-ne més i canviar les nostres configuracions predeterminades. No obstant això, el bloqueig d'alguns tipus de galetes pot afectar la vostra experiència en el lloc i els serveis que podem oferir.

[Política de cookies] [Més informació]

Permetre-les totes


Gestionar les preferències de consentiment

Galetes estrictament necessàries Actives sempre

Aquestes cookies són necessàries perquè el lloc web funcioni i no es poden desactivar als nostres sistemes. Usualment estan configurades per respondre a accions fetes per vostè per rebre serveis, com ara ajustar les seves preferències de privadesa, iniciar sessió al lloc, o omplir formularis. Podeu configurar el vostre navegador per bloquejar o alertar la presència d'aquestes galetes, però algunes parts del lloc web no funcionaran. Aquestes galetes no guarden cap informació personal identificable.

Cookies de Rendiment

Aquestes cookies ens permeten comptar les visites i fonts de circulació per poder mesurar i millorar l'exercici del nostre lloc. Ens ajuden a saber quines pàgines són les més o menys populars, i veure quantes persones visiten el lloc. Tota la informació que recullen aquestes galetes és agregada i, per tant, anònima. Si no permet aquestes galetes no sabrem quan va visitar el nostre lloc, i per tant no podrem saber quan el va visitar.

Galetes de Funcionalitat

Aquestes galetes permeten que el lloc ofereixi una millor funcionalitat i personalització. Poden ser establertes per nosaltres o per terceres parts els serveis de les quals hem afegit a les nostres pàgines. Si no permet aquestes cookies, alguns dels nostres serveis no funcionaran correctament. També permet l'emmagatzematge relacionat amb la seguretat, com ara la funcionalitat d'autenticació, la prevenció del frau i una altra protecció de l'usuari.

Cookies dirigides

Aquestes cookies poden estar a tot el lloc web, col·locades pels nostres socis publicitaris. Aquests negocis poden utilitzar-les per crear un perfil dels vostres interessos i mostrar-vos anuncis rellevants en altres llocs. No emmagatzemen informació personal directament, sinó que es basen en la identificació única del vostre navegador i dispositiu d'accés a Internet. Si no permet aquestes galetes, tindrà menys publicitat dirigida.

Galetes de xarxes socials

Aquestes galetes estan configurades per una sèrie de serveis de xarxes socials que hem afegit al lloc per permetre compartir el nostre contingut amb els seus amics i xarxes. Són capaços de fer seguiment al vostre navegador a través d'altres llocs i crear un perfil dels seus interessos. Això podrà modificar el contingut i els missatges que trobeu en altres pàgines web que visiteu. Si no permet aquestes galetes no podrà veure o utilitzar aquestes eines per compartir.


Confirmar les meves preferències

wait